Tervetuloa Teatterintutkimuksen seuran kevätseminaariin Tieteiden talolle Helsinkiin perjantaina 17.5.2024!

Tervetuloa Teatterintutkimuksen seuran kevätseminaariin Tieteiden talolle Helsinkiin perjantaina 17.5.2024!

Tila: Tieteiden talo (Kirkkokatu 6, Kruununhaka), sali 505

2020-luku on tuonut eteemme monenlaisia kriisejä. Vuosikymmen aloitettiin pandemialla, joka yllätti maailman ja toi ympäri maailmaa kansalaisten elämään rajoituksia, joita tuskin ennen pandemiaa olisi osattu kuvitella nykymaailmassa tapahtuviksi. Nämä rajoitukset vaikuttivat järisyttävällä tavalla myös esittäviin taiteisiin. Pandemian laannuttua Venäjän hyökkäys Ukrainaan toi sodan niin lähelle ja niin suomalaisille tunnistettavassa ja samaistuttavassa muodossa, että se järkytti perusturvallisuutta tavalla, joka ei vuosikymmeniin ole tuntunut mahdolliselta. Samanaikaisesti laajat, pitkäkestoisesti maailmaa muuttavat kriisit, ilmastokriisi ja demokratian perustojen mureneminen äärioikeiston nousun ja sosiaalisen median aikakaudella, tuottavat epävarmuutta tulevaisuudennäkymiin.

Seminaarin kutsuesitelmän pitää Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun taiteellisen tutkimuksen professori Tuija Kokkonen. Hän on tutkinut esityksen, ”luonnon”, ei-inhimillisen ja ajan suhteita muistioesityssarjoissaan (1996–). Väitöstutkimuksessaan hän tarkasteli esityksen merkitystä ja mahdollisuuksia ekokriisien aikakaudella ja käynnissä olevassa tutkimusprojektissaan poliittista toimijuutta monikriisin aikana. Nyt kuultavan esitelmän otsikko on ”Tänä raskaana keväänä esitys saapuu kuin pieni lintu kovan tuulen mukana, räpiköiden suurissa puskissa – Näkökulmia esitykseen monikriisin aikakaudella”.

Seminaarissa kuullaan myös viisi muuta esitelmää, jotka perustuvat tekeillä oleviin tai vastikään valmistuneisiin tutkimusprojekteihin.

Seminaari on avoin kaikille kiinnostuneille. Ei ennakkoilmoittautumista. Seminaarissa ei ole etäosallistumismahdollisuutta, eikä esitelmistä tehdä video- tai muuta tallennetta.

Tutustu seminaarin ohjelmaan täällä.